Khamis, 29 Mac 2012

Penjelasan Isu Cik Nam Puaka Hari Tu..






Penjelasan serta kupasan. Kenapa masa akak buat post ni marah, merentan, meroyan sakan:

1) Akak betul-betul gembira dan bangga untuk si Pompuan ni atas kejayaan dia..sebelum Akak dapat tahu pasal peer feedback ni (maklum balas rakan-rakan), kami dok bergurau bergelak sakan...sikit pun sekelumitpun tak de rasa hasad dengki...dah rezeki dia dan juga rakan-rakan yang lain!
2) Masa tempoh buat projek tu kalau ada gaduh-gaduh mulut tu Akak siap minta maaf kalau cara Akak tu terlalu kasar untuk dia yang nampak seperti seorang perempuan sopan santun bukan macam Akak yang speaker pecah ni. Akak tanya dia kita ni ok..jawapan dia ok, ok no problem..semua ok...
3) Kalau pun tak ok kenapa tak bawak bincang elok-elok..kalau dia tak puas hati kalau pun dia nak isi feedback macam tu, share dengan Akak dulu masalah ni semua..boleh diusahakan untuk penyelesaian.Ini dah habis projek baru Akak tahu sebab dapat dapat hitam-putih dan semua pun (7 orang)  dok bincang siapa yang bagi feedback pasal siapa..terketaq dia habaq dia yang mengeji panjang-lebaq tu.
4) Pendek kata apa yang dia buat tu seperti cuba memasukkan pasir dalam periuk nasi Akak dengan cara menikam dari belakang (Back stabbing)..Nasib baik dia pas..kalau fail silap-silap (ini tekaan bukan tuduhan) dia boleh salahkan Akak terus..Akak percaya dia 100%, sentiasa jujur dengan dia..memang dia banyak buat kerja tapi all over de place gak..semua benda pun nak buat..Akak support dia..dan tak pernah bagi feedback yang teruk pasal dia bukan sebab dia tu sempurna tapi sebab Akak terima semua yang baik dan buruk pasal dia. Lagipun kita dah decide bersama apa yang perlu dibuat salah atau betul dua-dua tanggungjawab.
5) Sikap bermuka-muka yang paling Akak tak suka...sebab terlalu berbeza dengan niat dia yang sebenar konon-konon nak tell de truth. Akak siap bagi tahu dia kalau orang lain pegang integrity paling penting, Akak lebih tekankan transparency tak suka hidden agenda...dengan Akak what u see is what u get...jujur dan terbuka...kalau kita betul-betul ikhlas tak adalah kita sanggup buat kawan kita macam ini sekali... kawan jenis apa macam ni...

Dengar cerita dia dah baca posting ari tu...dan kononnya sangat sedih sampai tak boleh tidur malam kenapa Akak sangup caci dia habis-habis..Yang best tu dia rasa dia tak buat salah...Dek Non Puaka, munkin dari segi undang-undang memanglah tak salah...tapi kepercayaan (trust) adalah segalanya bagi Akak..kalau kau menunjukkan potensi menikam orang dari belakang last sekali sapa nak percaya kau lagi??? Kau buat kerja sorang-sorang ker. nanti..dalam kumpulan kan..Buat perangai macam ni sapa nak defend kau bila-bila masa yang kau suka kau boleh kenakan orang...Fikirkanlah...


Akak dah luahkan kat sini , tak rasa marah pun lagi tapi sampai bila-bila Akak tak boleh terima dia sebagai kawan lagi....nak gaduh tu taklah..melainkan dia cari pasal dengan Akak dulu....

Hidup tetap diteruskan...!!! Perjuangan masih panjang lagi...


Live Happy..but need to be careful with other people especially if they are super nice to you...drama,  drama and drama.....only..good friend agree to disagree and will always tell us directly if they have any issues with us....

Rabu, 28 Mac 2012

Truly Inspirational

A man I heard about once failed completely at two different businesses and had his girlfriend die before the age of thirty. He went on in the next decade to get into politics, where he was defeated not once, but twice, in both the Congressional and Senatorial races. He became depressed, moody, and his friends began to worry about him. Yet at the age of 51, that man was elected as President of the United States. His name was Abraham Lincoln.


Sometimes we just need to remind ourselves...success does not always come from 1st seating!


Live Happy!!!!!!!



Selasa, 27 Mac 2012

Cik Nam Puaka!!!!!


Akak ingat Akaklah yang keji..ada lagi spesis perempuan cek nam gila puaka yang pandai bermuka-muka tapi perangai cam bangsat..kalau orang yang tak ada kena mengena pergilah mampus apa kau fikir tapi kau partner aku kot. Kalau aku boleh deal dengan kekurangan kau dan aku honest cakap pendapat aku...oooo depan aku kau punya baik tapi time bagi feedback kau cakap macam-macam pasal aku..aku no action...not taking initiatives lah apalah..kenapa Akak marah sangat? Akak bukan tak leh leh terima cacian dan keji-kejian. tak percaya tanyalah bekas agent Akak Ms Jay.. Dia ni agent je tau tapi berani berdebat dengan Akak kalau point dia bagus..Akak ok pasal benda-benda ni...Akak open minded sapa-sapa nak tegur Akak tegurlah..tapi tahanlah sikit telinga kalau Akak "bagi respon puaka"..tapi yang betul Akak terima..gentlelah beb cakap depan-depan. Ini time bagi feedback kau cakap aku macam-macam..eh sebab bukan dekat aku terus kan.  kalau aku nak cakap pasal kau perempuan keji (kali ini aku akui kau lagi keji dari aku sebab aku tak pernah berlagak macam baik..engkau tu macam bagus je perangai tapi sebenarnya lebih setan dari setan) berkoyan kot aku boleh cakap tapi perlukah??? ...

Lepas ni kau tunggu ada peluang jer aku bagi terus kat muka kau tapi aku bagi direct line punya yer bukan sorok-sorok yer...

Tapi agak pucat gak muka kau kan bila semua start compare sapa yang bagi feedback pasal siapa...semua baca feedback yang kau bagi kat aku dan tanya siapa yang dok tulis feedback panjang lebar ni..terketar kan suara kau...nak menjawab..kalau aku tahu perangai kau cam ni...emmmm aku yang no action ni tak akan share banyak benda yang kau sendiri pun tak tau nak cari...Aku summarize kan perengai keji kau...dalam work segregation kau yang pilih benda-benda apa yang kau nak buat. Last-last kau cakap " I do everything, Sharifah no action"..Aku tanya kau balik tak ke macam "ba**" perangai macam tu..Kalau berani cakap kat kat muka aku..kalau kau berani...


Tak boleh percaya sesiapa...its every woman for herself....F***!!!


Anyway, still happy cause now I know your true self..don't berlakun macam perempuan baiklah...yer...

Penjelasan serta kupasan. Kenapa masa akak buat post ni marah, merentan, meroyan sakan:
1) Akak betul-betul gembira dan bangga untuk si Pompuan ni atas kejayaan dia..sebelum Akak dapat tahu pasal peer feedback ni (maklum balas rakan-rakan), kami dok bergurau bergelak sakan...sikit pun sekelumitpun tak de rasa hasad dengki...dah rezeki dia dan juga rakan-rakan yang lain!
2) Masa tempoh buat projek tu kalau ada gaduh-gaduh mulut tu Akak siap minta maaf kalau cara Akak tu terlalu kasar untuk dia yang nampak seperti seorang perempuan sopan santun bukan macam Akak yang speaker pecah ni. Akak tanya dia kita ni ok..jawapan dia ok, ok no problem..semua ok...
3) Kalau pun tak ok kenapa tak bawak bincang elok-elok..kalau dia tak puas hati kalau pun dia nak isi feedback macam tu, share dengan Akak dulu masalah ni semua..boleh diusahakan untuk penyelesaian.Ini dah habis projek baru Akak tahu sebab dapat dapat hitam-putih dan semua pun (7 orang)  dok bincang siapa yang bagi feedback pasal siapa..terketaq dia habaq dia yang mengeji panjang-lebar tu.
4) Pendek kata apa yang dia buat tu seperti cuba memasukkan pasir dalam periuk nasi Akak dengan cara menikam dari belakang (Back stabbing)..Nasib baik dia pas..kalau fail silap-silap (ini tekaan bukan tuduhan) dia boleh salahkan Akak terus..Akak percaya dia 100%, sentiasa jujur dengan dia..memang dia banyak buat kerja tapi all over de place gak..semua benda pun nak buat..Akak support dia..dan tak pernah bagi feedback yang teruk pasal dia bukan sebab dia tu sempurna tapi sebab Akak terima semua yang baik dan buruk pasal dia. Lagipun kita dah decide bersama apa yang perlu dibuat salah atau betul dua-dua tanggungjawab.
5) Sikap bermuka-muka yang paling Akak tak suka...sebab terlalu berbeza dengan niat dia yang sebenar konon-konon nak tell de truth. Akak siap bagi tahu dia kalau orang lain pegang integrity paling penting, Akak lebih tekankan transparency tak suka hidden agenda...dengan Akak what u see is what u get...jujur dan terbuka...kalau kita betul-betul ikhlas tak adalah kita sanggup buat kawan kita macam ini sekali... kawan jenis apa macam ni...

Dengar cerita dia dah baca posting ni...dan kononnya sangat sedih sampai tak boleh tidur malam kenapa Akak sangup caci dia habis-habis..Yang best tu dia rasa dia tak buat salah...munkin dari segi undang-undang memanglah tak salah...tapi kepercayaan (trust) adalah segalanya bagi Akak..kalau kau menunjukkan potensi menikam orang dari belakang last sekali sapa nak percaya kau lagi??? Kau buat kerja sorang-sorang ker. nanti..dalam kumpulan kan..Buat perangai macam ni sapa nak defend kau bila-bila masa yang kau suka kau boleh kenakan orang...Fikirkanlah...Akak dah luahkan kat sini , tak rasa marah pun lagi tapi sampai bila-bila Akak tak boleh terima dia sebagai kawan lagi....nak gaduh tu taklah..melainkan dia cari pasal dengan Akak dulu....

Hidup tetap diteruskan...!!! Perjuangan masih panjang lagi...


Live Happy..but need to be careful with other people especially if they are super nice to you...drama drama and drama.....


Khamis, 22 Mac 2012

Failing Suckssssssssssssssss!!!!!!!!!!


I hate to fail even if its my fault. SUCKS SUCKS SUCKS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I feel like sh*t!!!!!!!!!! I feel so evillllllllllllll and I want to hurt somebody if I really really follow what my heart feelsssssssss. So of cause I will not murder people therefore I am going to wallow in self pity for a little bit. I just hate it when people try to cheer me up and say "don't feel sad, there is no failure, so you still can proof your self....""""""""FUCKKKKKKKKKKKKKKK!!! Just let me feel fucking miserable ok..For me its good and healthy to feel  bad from time to time. rather than pretending that everything is fine I just go ahead and accept that I am feeling like crap and just want some time to deal with it. .Depression can be so sweeeeeeeeeeetttttttttttt! So .never ask me not to feel sad cos I appreciate sadness just as much as I adore happiness...Its just like night and day, life and death, love and hate and winning and losing...Beauty and Beast.
As you probably notice I am not a normal person, I am not alien or anything just that I am handicapped like an autistic person that I don't see things like normal people do. Simple things especially  graphics may seem like rocket science to me. I just can't figure it out. So I always asked others to do graphs and charts for me.. Its like being a hair dresser and you just can't cut your own hair kind of thing..But I do have great visions but I need tell someone else how I want it done..and it becomes fantastic.!!!! Also as you all probably notice I have a way with words. I can express my self in literature just not charts and graphs..However in a corporate world as my bosses accurately called as Business Requirements...in a nice way "I SUCK" why so? I can't express myself in a formal presentation...I failed to tell "them" what I have done, so it must be:

1) I did a lot but not able to translate my actions into a half  hour presentation
2) I did a lot but what aaaa forgot lah...
3) I did nothing at all or I did some things not the right ones


It is no 1. Due to my "limitations" I am not able to simplify things. I see things exactly as they are and if I have to summarise them I feel constricted,caged and I cannot breathe feeling all of those things crushing in on me. Sometimes I feel that the world is not ready for people like me..fine..I don't want to change myself to fit other peoples description of how a leader should be. I am me. I am easily bored with norms any ways but....I am good with people (sometimes) not because I am a good and kind person but because being the way I am, I am over sensitive so I feel other peoples energy and vibes..and whether intentionally or not I bring out the very best and worst in people and guess which came out during that eventful D-day of 6th March 2012...

AQ??? Dear Boss, AQ does not work for everyone. Will I move on?? Of Cossssssss. Will I be able to perform? Definitely???? I just use SLSQ (Sharifah Liza Suriani Quotion)...Just want to add with people don't be so by the booklah!!!!! take a chance...its those you look down who will surprise you...the UNDERDOGS....(like me lah!)...Welcome to the Underdogs Club..

Miserable as hell but happy just to be me.....

Live Happyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!! just like the little girl below.....kekkeekke



translation to Malay...

Hampeh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Rabu, 14 Mac 2012

Its too late ....

video

Sometimes rasa macam everything is moving so fast sampai tak boleh nak keep up..so yes it is too late....

Selasa, 13 Mac 2012

Happy tapi Bosan!!!!

Rasa cam bongok jer tajuk kat atas tu...tak perlah suka hati Akaklah kan...sebenarnya setelah sekian lama .....Akak bosan!!!!!!. (dah lama kot tak sempat akak nak bosan)... Projek Akak yang sedeh tu dah setel tengah tunggu keputusan ni lah...ni...so nak wat apa ek...apa lagi BUAT BODOH kot....pun sudah...


Apa-apa pun live happy....!!!!!!!!!!!!

Khamis, 8 Mac 2012

Adoiiiiiiiiiiiiiiiii Hampeh Tol



Alaaaa bosanlah training dah habis, result tak dapat lagi..rasanya cam kantoi jer..mana tak semua yang akak present tak menepati cita rasa "Meneger- Meneger" dan top top boss. Lagi satu akak mana pandai nak wat graph canggih maggih so wat jelah graph apa-apa yang patut hahah cam budak sekolah rendah jer..padan muka kena tembak. tulah SLS orang nak jadi "meneger" kau pun nak jadi "Meneger" kekkeke lantaklah.kannn..yang Akak present tu.lebih kurang yang kat bawah ni....sangat memalukan...ok gaklah tak jadi "Meneger" tak larat rasanya senyum jer bila kena tembak ngan Boss-Boss Besar huh!! tahap lakonan Akak memang kelassssssssssssss..." Yes I understand , I'm such a total idiot ..I don't know anything one and I'm just wasting your time and air for 4 months..." Lenguh muscle kat pipi tau..Rasanya.biarlah jadi Team Leader jer...dah malas tension-tension kat tempat kerja..cuma nak kerja dengan aman damai..lepas kerja lepak kat mek dodo tinggal kerja semua kat opis....tak pangkat tinggi pun tak per..asal cukup makan-minum saya dan kucing-kucing saya, boleh enjoy sikit-sikit karok, tengok wayang, bagi duit kat parents sikit cukuplah...bukan putus asa atau give up..tapi tak boleh masuklah environment koporat ni..sebab jiwa kita simple...Ceh! Sangat keji kau SLS sebab kau kantoi kan banyaklah jiwa tak sesuai..cuba kalau pas.."yes I am very happy I can proceed and advance my career..blah...blah..blah..." sangat hipokrit padan muka!!!!

Sabtu, 3 Mac 2012

Macam-macam hal huhuhuhuhu

Memang mencabar betul hidup Akak sekarang ni..tapi apa-apa pun jangan lupa masalah besar macam mana pun...Live Happy ok...jadi sila hayati gambar Akak ala-ala pirate girl yang gorgeous Angelica dalam

Pirates of the Caribbean. 

Alaaaa kang tak surprise plakkk masa dinner nanti...AAK (Ada Akak Kisah!!!!) Siap ngan pedang ok Adik-Adik  walaupun dah tentu pedang mainan kanak-kanak tadika hahahha....tu cerita semalam hari ni plak..adoi "Baby" sakit huhuhhu kena hantar bengkel..banyak plak tu kena ganti.
1) Alternator
2) Brake pam
3) Bateri
4) Lain-Lain seperti minyak hitam, filter, wiper dan seantero. 


Yang ngeri tu tengah jalan dia berhenti nasib baik tengah turun bukit boleh bawak dia pergi tepi. Huuuu huuu semua kawan-kawan pun jauh..so Akak yang kena menapak cari bengkel nasib baik ada. Tokei bengkel tu pun bawak Akak pergi balik kat kereta tukar bateri pas tu Akak bawak kereta pergi bengkel. Memandangkan dah dekat tiga suku riban aku nak bagi kat kedai ni apa lagi bukak lap top cucuk modem, cucuk plug. Akak gunalah letrik free AAK (Ada Akak Kisah!!!!)...
Dahlah kena buat presentation hari Selasa ni...nampaknya hari ni kenalah Akak wat presentation slides  ni kat bengkel kereta apa macam kelas tak Akak Pah ni kat bengkel kereta pun boleh buat kerja office..kalau tak pas gak Selasa ni tak taulah Akak nak kata apa.tak ke Akak ni pekerja yang paling dedikasi..kan...Nasib baiklah bawak lap top veteran kesayangan dan modem Maxis (my two bes fren selain dari "Baby" )
Anyway Akak hargai sahabat yang paling mulut laser J bukan nama sebenar yang cuba membantu dengan memberikan nombor telepon adik dia yang comey yang pandai repair kereta. Malang Si Comey tu tak dapat nak datang sebab ada kerja kat tempat lain...Terima kasih "KAKAK J" I truly appreciate your readiness to help your frens in trouble (sebenarnya nak cakap kem salam kat Adik Comey ye hahahah sangat keji kau SLS)...Any way still waiting for my car to be repair. Rasanya berejam lagi nih!!! 


Live Happy...Live with Passion..