Isnin, 17 Oktober 2011

Insan Yang Bernama Liza

Sila hayati ungkapan di bawah untuk insan yang bernama "Liza"

Berwatak Menarik dan popular,
Tegas dan berpendirian,
Bijak dalam merancang sesuatu perkara,
Keras hati dalam mencapai matlamat,
Peramah dan boleh berkomunikasi dengan baik.

Jangan tuduh I perasan ok ..inilah kata-kata yang tertulis kat key chain yang I beli dengan harga RM5 jer kat kedai RM5 kat Wangsa Walk. Tak taulah pujangga mana yang mentafsirkan watak seorang yang bernama Liza tapi memang 100% kena ngan my character. Cuma yang ni yang bagusnya. Ada gak watak-watak negatif like:

Perangai cam budak kecik kadang-kadang,
Bengis cam singa kadang-kadang,
Malas kemas rumah kadang-kadang,
Malas masak kadang-kadang,
Kuat tido kadang-kadang.

Hahaha jangan marah yer bukan semua Liza cam perangai saya ni.. Team member I pun ada nama M--Liza. Comel orangnya, terkebil-kebil klip pop klip pop bulat mata time kena marah. Senyum jer time tak kena marah...

Tapi ada seorang Liza yang tinggal 3 km dari tempat I kerja. Dari perkenalan yang singkat berikut adalah biodata ringkas dirinya:

Nama: Liza (nama penuh tak diketahui)
Umur: 32 tahun
Tempat Tinggal : Lorong Gelap si sekitar Chow Kit dan Lorong Haji Taib
Status: tak diketahui but pregnant, and addicted to drugs
Spouse: Unknown

Kenapa nasib seorang Liza ini sangat dasyat sekali. Hidup gelandangan jadi "sampah" masyarakat. Mana keperibadian menarik dan popular, mana pendirian yang tegas, mana kebijakkan nya? Menyesal pulak tak bagi jer key chain tu kat dia. Supaya boleh ingatkan dia apa makna yang sebenarnya si sebalik nama "Liza". Munkin boleh bawa dia kembali dari dunia kelamnya.

Sis my prayers go out to you...Amin

Luv,
SLS

KISAH DARI RUMAH SINAR SALAM


KISAH DARI RUMAH SINAR SALAM

Hari: Ahad
Tarikh: 16th October 2011
Jam : 11 pagi
Agenda: Kunjungan ke Rumah Sinar Salam
Hadir :
Kak Pah (me)
Jay (merangkap Ketua Kontijen)
Maz Ganda 2 (Mazliza dan Mazwan)
Kalai
Fareed
Nana
Shafiq (tetamu kehormat dari Bumi Hang Tuah) dan sugar glidernya (si comel)
Wan (Mandarin Speaker merangkap pembaca Doa dan pemberi tazkirah)
Elie (juru gambar dan bff Jay)

Sumbangan yang dibawa:
Beras, Susu dan lain2 makanan
Wang tunai

Alkisahnya:
Hari yang bersejarah. Kami membawa sumbangan dari group Sharifah dan warga-warga Celcom Careline (MC)  ke Rumah Sinar Salam. Melalui google map , jarak perjalanan cuma  lebih kurang 3km sahaja dari Menara Celcom. It might have been a different world altogetherlah. Kedatangan kami disambut Kak Fidah Penaung Rumah Sinar Salam. Kak Fidah ni memang seorang wanita berjiwa kental, cekal dan penyayang. Yelah siapa antara kita yang sanggup bersusah payah membela nasib orang-orang yang terbiar tak kira bangsa dan agama. Mungkin ada yang fikir buat apa nak ambil tahu pasal bekas/ penagih dadah, s_x workers, anak-anak jalanan. Apa kepentingan nak membantu mereka-mereka ni?
Rumah Sinar Salam tenpat mereka yang ingin kembali ke pangkal jalan mencari perlindungan. Tempat di mana anak2 terbiar (seperti Aishah, Aiman dan Mikhail) diberi makanan, pakaian dan kasih sayang secukupnya. Semoga masa depan mereka masih boleh dipulihkan. Tapi perjalanan mereka sangat jauh lagi dan tak semudah kanak-kanak lain.

Antara Briefing dari Kak Fidah:
Aktiviti dan program yang telah, sedang dan akan dijalankan.
Golongan Sasaran.
Objektif.

Kak Fidah mewakili Rumah Sinar Salam mengucapkan terima kasih tidak terhingga kepada warga Celcom Careline yang telah bermurah hati memberi sumbangan. Kami pun ucapkan thanks a lot to all yang sudi menderma. Pesan dari Kak Fidah lagi sesiapa yang rasa nak help out or volunteer just drop by at the home. All is most welcomed.

Luv,
SLS